Vert skating is dead…? NO WAY!

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 15:10

Nu het skatepark op Zeeburgereiland in Amsterdam volop in gebruik is, wint vert skateboarding in Nederland aan populariteit, de diepe skatebowl daar is de schuldige… Maar wat is vert skateboarding eigenlijk? Waar komt vert skaten vandaan? Hoe groot is een vert ramp? Wat heb je nodig aan skateboarduitrusting om veilig te kunnen vert skaten? Zijn er vert contests en waar vind je vert ramps in Nederland? Allemaal vragen waarop je antwoord krijgt als je ff doorleest 😊

Bannerfoto: Melvin Duvekot, de oude vert in de Leidse Stevenshof

Wat is vert?

Vert skateboarden is een afkorting van verticaal skateboarden. Dat doe je op een vert ramp: je rolt  van het horizontale vlak (flat) naar het verticale vlak (vert) om daar je skatetricks uit te voeren.

Vert skaten is in de jaren zeventig van de afgelopen eeuw in de States uit “pool riding” ontstaan: skateboarden in een leeg zwembad. Naarmate zwembaden dieper waren, proberen skaters de coping - oftewel de rand van het zwembad te bereiken en uiteraard werd het al snel een wedstrijdje wie het hoogste kwam.

In deze tijd werden bovendien veel skateparken gebouwd, maar vanwege veel gedoe met verzekeringen en aansprakelijkheid sloot bijna elke park al weer snel zijn deuren. Om toch nog een plek te hebben om te kunnen rollen, bouwen veel skaters grote backyard vert ramps, grote halfpipes met een verticaal vlak. Een nieuwe hype was geboren: vert skaten en in de jaren '80 veroverde dit skateboarden uiteindelijk de gehele wereld.

Vert skateboarding werd een algemene skateboardstijl en zodoende onderdeel van veel skatewedstrijden en -evenementen, waaronder de X Games. In 2008 werd echter besloten vert skateboarding niet meer op de X Games aan te bieden, maar dankzij Bob Burnquist, Tony Hawk en andere vert skaters is dit niet gebeurd. Drie jaar later daarentegen is het onderdeel vert skaten voor vrouwen wel geschrapt, vanwege “een gebrek aan deelnemers”. Professional skateboarder Lyn-Z Pastrana voorspelde toen dat deze beslissing het einde zou zijn van vrouwen vert skating. Niets is minder waar, aangezien er steeds meer vrouwen op hoog niveau vert skaten, zoals Amelia Brodka, Lizzie Armanto, Allysha Le, Alana Smith, Nicole Hause en Kisa Nakamura uit Japan en last but not least Sky Brown.

… En dan de vert ramp zelf

Voor vert skaten heb je heel wat lef nodig, want je skate niet zomaar een halfpipe, het is een superhoge halfpipe. Meestal zijn deze gigantische skateboardramps tussen de 4 en 5 meter hoog.


Vert ramps zijn dus grote halfpipes. De ramp wordt ‘vert’ genoemd, omdat deze overgaat van een horizontaal vlak - ook wel ‘flat’ of ‘flat bottom’ genoemd, naar het verticale deel erbovenop. De ramp krijgt dus de titel ‘vert’ als het gedeelte onder de coping – de ijzeren rand bovenaan – verticaal met een hoek van precies 90° naar beneden stort.

Wikipedia zegt dat het verticale gedeelte van een vert ramp zo’n 61 cm moet zijn, om genoeg air te kunnen maken… We vinden dit nogal overdreven, gangbaarder is tussen de 30 en 50 cm vert. Hiervoor heb je een flinke dosis lef voor nodig en ook best wat ruimte. Voor genoeg air moet zo’n vert tamelijk hoog zijn en voor de meest epische tricks is het fijn als er ook genoeg ruimte is in de breedte. De enige Nederlandse indoor vert ramp in Den Bosch is daarom 12 meter breed, zodat je helemaal los kunt gaan!

Vert ramp skateboaduitrusting

Wat heb ik nodig om te kunnen vert skateboarden? Welke maat skateboard heb ik nodig voor vert skaten en welke wielen zijn het beste? Vragen die we regelmatig in de skateshop krijgen. Het antwoord is lastig te geven, omdat het om je persoonlijke voorkeur en je eigen stijl gaat.

Skateboarddeck

Als je veel transition skate (vert, park of pool) en een gemiddelde lengte hebt, dan biedt een breder skateboarddeck meer stabiliteit, dus vanaf maat 8.5” zit je goed. Als je niet erg lang bent, zoals Sky Brown dan is misschien een minder breed skateboard prettiger, zolang je voeten net iets groter zijn dan de breedte van je board.

Wielen

Hoe groter je wielen, hoe sneller je zult rollen en dat is wat je nodig hebt in de vert, want je wil bij de coping komen, dus daar heb je snelheid voor nodig. Kies daarom voor wielen met 56 mm doorsnede of groter. Zorg uiteraard dat je trucks geschikt zijn voor zulke grote wielen, om ‘wheel bite’ te voorkomen. Dat kun je trouwens ook oplossen met riser pads. Hiermee verhoog je je trucks als het ware: de afstand tussen je board en je wielen wordt met een riser pad namelijk ietsjes groter.

De hardheid van je wielen is ook een puntje om eventjes op te letten. Ga voor 99A of harder. Deze wielen zijn snel en plakken niet aan de ramp. Perfect voor vert skaten!

Bescherming: helm, elleboog- en kniebescherming

Niet geheel onbelangrijk is om aan je veiligheid te denken als je gaat vert skaten, dus draag altijd de juiste skatebescherming: minstens een goeie helm, elleboog- én de juiste kniebescherming. Het maakt niet zoveel uit welke helm je draagt, zolang hij maar goed past en geen barsten bevat.

Skateboardpads zijn een ander verhaal. Die komen in alle soorten en maten, maar voor vert heb je echt speciale kniebescherming nodig! Vert pads zijn veel groter dan normale pads: ze bevatten meer padding, hebben meer straps en de caps – die harde schijven - zijn als het goed is, vervangbaar. Want bij vert skaten val je nogal ‘ns op je knieën, dus je pads hebben heel wat te verduren. Die vervangende caps zijn meestal niet zo duur, maar voor een goed paar vert pads betaal je al snel meer dan 100 euro, zéker de investering waard! Elleboogbeschermers zijn ook een must. Die kun je vaak voor een paar tientjes er los bij kopen.

Epische vert tricks

Als je alles op orde hebt: een goede plank, helm en de juiste elleboog- en kniebeschermers is het tijd om die vert in te duiken. Hoewel vert skaten nogal intimiderend kan zijn, is in de lucht vliegen op zo’n ramp een van de puurste sensaties van skateboarden. Die air kun je gebruiken om de meest epische tricks uit te voeren. De volgende vijf vert tricks zijn niet alleen supersick om naar te kijken, maar ook om zelf te proberen:


Wist je trouwens dat... ?

Veel skateboardtricks hebben we te danken aan vert skateboarding. Wist je bijvoorbeeld dat de ollie voor het eerst werd uitgevoerd op een vert door Alan Gelfand in 1976? Hoewel deze trick veelal wordt uitgevoerd door street skaters, hebben we deze trick dus écht te danken aan vert skating.


1. McTwist

Voor een McTwist rijdt de skater het verticale oppervlak op, popt hij of zij in de lucht en draait 540 graden. Mike McGill reed deze trick als eerste.


2. Madonna

De Madonna is een vert trick waarbij de skater air maakt, zijn of haar been naar beneden schopt en 180 graden draait.


3. Fakie 360 ollie air

Deze trick staat ook wel bekend als de Caballerial en is vernoemd naar Steve Caballero, de eerste skater die deze draaiende jump heeft gemaakt. Deze skateboardtrick combineert een fakie met een 360 ollie.


4. Handplant

Ook wel een ‘invert’ genoemd. Deze trick houdt in dat de skateboarder de vert op rijdt en vervolgens met 1 hand op de coping een handstand uitvoert en met de andere hand houdt ‘ie het skateboard vast. 

Foto: JaschaPhoto, Lars Stout voert een handplant uit in de bowl op Zeeburgereiland


5. Frontside smith grind

Een smith grind is een skateboardtrick vergelijkbaar met een feeble grind die vernoemd is naar Mike Smith. Om een frontside smith grind uit te voeren, rijdt de skater aan de zijkant van de vert omhoog, leidt met de achterste voet en grindt over de coping met de lip van het board in balans tussen de wielen van de achterste truck.


Vert contests

Vert skateboarding was een van de eerste wedstrijdvormen van skateboarden, maar helaas zijn er nog maar weinig vert contest over. Vermoedelijk heeft de populariteit van street en park skateboarding hiermee te maken. Dit komt omdat street toegangelijker is: iedereen kan leren skateboarden om vervolgens naar buiten te gaan om wat ledges te grinden op straat of in een park. Je kunt dus eenvoudig een wedstrijd op straat of in het skatepark in de buurt organiseren.

Voor een vert contest heb je een ramp of een diepe bowl en nodig. Ook heb je ervaren vert skaters nodig en vert skaten leer je op een ramp of diepe bowl, die zijn lang niet altijd voorhanden. Het is bovendien veel lastiger om te leren vert skaten, je hebt er ook nog eens ontzettend veel lef voor nodig. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en er blijven gelukkig genoeg waaghalzen die (beginnen met) vert skaten en met de komst van het skatepark op Zeeburgereiland in Amsterdam is vert alles behalve dood!

Omdat vert skateboarden populairder lijkt te worden, hopen we dat deze discipline ook te zien zal zijn op de Olympische Spelen in Parijs. Voor nu zal in Tokyo alleen street en park te zien zijn en dat heeft dus misschien te maken met de populariteit ervan.

Welke grote vert wedstrijden zijn er nog wel? De X games in de VS hosten nog steeds het onderdeel vert skaten, maar zoals je eerder las – moest daar flink voor gelobbyd worden.

Vert Attack

In Europa kennen we “Vert Attack”: the best vert comp on the planet! Deze wedstrijd vindt plaats in skaptBryggeriet in Malmö en is een van de zwaarste skatecontests ter wereld. De deelnemers, zowel mannen als vrouwen, zijn een mix van pro’s, ams en toekomstige sterren. De energie die op deze wedstrijd hangt, is waanzinnig!!!

Halfpipe horror

De grootste vert skateboardwedstrijd van Nederland wordt in het WSC Skatepark in Den Bosch georganiseerd. Halfpipe horror is onderdeel van de Dutch Open Park Series en vert skaters uit de hele wereld komen samen voor deze jaarlijkse killer contest. Heersend Nederlands kampioen is Lars Stout.

Waar kan ik (leren) vert skaten in Nederland?

Er is maar 1 indoor vert ramp in Nederland en die staat in Den Bosch in het World Skate Center: een heuse halfpipe van 4m20 hoog en 12m breed! Als je goed zoekt, dan vind je ook best wat vert ramps in de gezonde Nederlandse buitenlucht:

Nederlandse vert locaties (om vert te leren):

  1. Afferden
  2. Almere
  3. Alphen aan den Rijn
  4. Amsterdam, Anderlechtlaan
  5. Amsterdam, Schellingwoudevert - Amsterdamsebrug
  6. Amsterdam, Vinkenpad
  7. Bodegraven
  8. Dordrecht, Galileïlaan
  9. Dordrecht, Haaswijkseweg West
  10. Geertruidenberg
  11. Gouda
  12. Helmond
  13. Maarssen
  14. Lelystad
  15. Lisse
  16. Oss
  17. Spijkenisse
  18. Waddinxveen
  19. Zaandam

Vert is springlevend

Mocht een vert ramp ontbreken of klopt er iets niet in het lijstje? Laat dat ons weten, dan passen we de lijst meteen voor je aan! Neem ook contact op met Wood be Hero Skateshop of Super Orange Skateboarding als je ergens een vert contest wil organiseren. Laat maar weten, we helpen je graag: info@woodbehero.nl

Zo zie je maar: vert skating is zéker niet dead, vert is springlevend!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.